kl800.com省心范文网

高考英语一轮复习Module1MyFirstDayatSeniorHigh单元话题语篇训练含解析外研版必修1

Module 1 My First Day at Senior High
单元话题·语篇训练 Ⅰ.阅读理解
A (2019·湖北四市七校联考)It was a normal school day for senior Solymar Solis until an unexpected visitor arrived.Her dad, Sgt.Carlos Solis Melendez, surprised her by coming home early from Kuwait and visiting her unannounced at Spring Valley High School in South Carolina. After serving in Kuwait for nine months, Melendez returned home a week earlier than his daughter expected.He held balloons and flowers in a classroom as he sat at a student's desk to blend in with the crowd.“It came to my mind like ‘How is she going to react?’,” he recalled the heartwarming moment.“Is she going to be happy and run to me and hug me, or cry? That was all going on through my mind.” As unsuspecting Solymar entered the classroom, she was soon overcome with emotion, immediately bursting into tears and covering her mouth.She didn't talk.She was just crying.She was overwhelmed with everything.She thought it was a dream. Melendez was a single parent, so when he was deployed (调动), he got his sister to live with his daughter.When he was coming back and talking to his sister, both of them came to the conclusion that they should do something special for his daughter.Melendez and his sister got in touch with the school, and they planned this whole being?in?the?classroom thing, and it turned out perfect. The two are very much looking forward to some good daddy?daughter time now that he's home.“It means everything,” Melendez said of being able to surprise his daughter this way.“After all the sacrifices she's made, she deserves all the special arrangements and special occasions and celebrations.I'll do anything for my daughter.I believe I'm doing good parenting.” 语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了一位在科威特工作的父亲提前回国,并在女 儿的教室为她准备了一个惊喜的故事。 1.How did Solymar feel at first when entering the classroom? A.She was eager to hug her father. B.She felt everything was as usual. C.She got excited at seeing her father. D.She was surprised by what she saw. 解析:选 B 细节理解题。根据第一段“It was a normal school day for senior Solymar
1

Solis”和第三段“As unsuspecting Solymar entered the classroom”可知,Solymar 那

天刚进入教室时感觉到一切如往常一样,故选项 B 正确。

2.What was Melendez's attitude to the surprise?

A.Content.

B.Astonished.

C.Touched.

D.Upset.

解析:选 A 推理判断题。根据第四段末句中的“and it turned out perfect”和第

五段中的“she deserves all the special arrangements and ...I believe I'm doing good

parenting”可以推断出,这位父亲对这次为女儿准备的惊喜是非常满意的(content)。所以

选项 A 正确。

3.Why did Melendez plan the surprise for Solymar?

A.To get involved in her school life.

B.To show his concern for her in a special way.

C.To build a strong emotional bond with her.

D.To make up for what she lost in her growth.

解析:选 D 推理判断题。根据第四段的描述可知,Solymar 的父亲在外工作,把她托

付给姐姐照顾,这次提前回来并在姐姐和学校的帮助下安排了这次特别的见面。同时结合第

五段中父亲的话可以看出,他之所以这样做就是为了弥补 Solymar 在成长过程中缺失的父

爱。所以选项 D 正确。

4.What can be the best title for the passage?

A.Father's Selfless Love for His Daughter

B.Girl Expecting the Returning of Her Dad

C.Girl Surprised at School by Her Dad's Return

D.Father and Daughter's Expected Reunion

解析:选 C 标题归纳题。根据全文的内容,尤其是首段第一句中的“until an

unexpected visitor arrived”以及末段中的“Melendez said of being able to surprise

his daughter this way”可知,父亲为了给女儿一个惊喜,所以提前回家,并在女儿所在

的教室精心准备了这次见面。所以选项 C 体现了文章的主旨,最适合作本文标题。

B

Kenny Li is waiting patiently at a coach terminus(终点站) in Kowloon on a misty

and cold Hong Kong morning.

He is planning to have lunch in the city of Zhuhai, which on a normal day would

take him about four hours to reach by road. But today the journey will take just

over 30 minutes, because today is not a normal day.

Kenny is one of scores of passengers — including the correspondent (记者) —

2

who are queuing for a seat on one of the first cross?border coaches to travel over the newly?opened Hong Kong?Zhuhai?Macao Bridge.
The $20bn, 55km bridge and 6.7km undersea tunnel link Hong Kong's Lantau island to Zhuhai on the southern coast of Guangdong Province and Macao. The mega structure is supported by three cable?stayed bridges and designed to withstand typhoon?force winds.
It took more than eight years to build and, according to ambitious plans hatched (策划) in Beijing, will help form a high?tech and economic region, namely Greater Bay Area, to rival New York, San Francisco and Tokyo bay areas.
But those lofty aims feel fairly irrelevant to the band of eager passengers who have assembled at the Kowloon coach terminus on Wednesday morning. This group wants something different from the HZMB, as it has become known. For just HK DS| 120 for a single trip ticket, we can be part of history.
“I was the first person to get the ticket three days ago,” says Li, as he waits patiently for the coach to arrive.
Other passengers are similarly excited. YW Cheung and his wife bought the tickets on Sunday as soon as he heard about the news about coach companies running the bridge service.
“I want to take the first coach to cross the bridge,” he said. “We will meet friends in Zhuhai and eat out with them, and then we will go to Macao.”
语篇解读:港珠澳大桥是中国境内一座连接香港、珠海和澳门的桥隧工程。2018 年 10 月 24 日大桥正式通车。本文主要报道了港珠澳大桥通车时人们期待乘坐长途公共汽车来往 于三地的情景。
5.Why is today different for Kenny Li? A.Because it is a misty and cold day in the morning. B.Because he has to wait patiently at a coach terminus. C.Because the time to Zhuhai will be saved more. D.Because he can have lunch in Zhuhai by road. 解析:选 C 推理判断题。根据第二段可推知,对 Kenny Li 来说,今天之所以特殊是 因为他可以乘坐贯穿港珠澳大桥的公共长途汽车,这大大地缩短了到珠海的时间,故选 C。 6.What is special for Hong Kong?Zhuhai?Macao Bridge? A.It can withstand typhoon?force winds. B.A round trip ticket of the coach by it just costs HK D|S120. C.It is irrelevant to passengers at the Kowloon coach terminus.
3

D.It is part of history, more brilliant than New York.

解析:选 A 推理判断题。根据第四段最后一句“The mega structure is supported by

three cable?stayed bridges and designed to withstand typhoon?force winds.”可推

知,港珠澳大桥的特别之处在于其能承受台风,故选 A。

7.Where does this text probably come from?

A.A fashion magazine.

B.A history book.

C.A tourist brochure.

D.A latest newspaper.

解析:选 D 文章出处题。根据全文的内容和语言风格可推知,本文是一篇新闻报道,

主要报道了港珠澳大桥建成通车时的情形,由此可推知,本文可能出自一份最新的报纸,故

选 D。

C

Some of the questions you ask your human resources (HR) (人力资源) department

could soon be answered by, well, non?humans.

That's the concept behind Talla, a Boston?area start?up that has developed a

chatbot (一种聊天程序) to do some of the tasks that HR departments carry out,

including explaining company policy, surveying employees, collecting information

or training new hires.The Talla bot operates inside enterprise group messaging

software, such as Slack, HipChat or Microsoft Teams, which has increasingly become

an alternative to email as a method of digital communication within companies.Some

1,200 companies have brought in Talla, about a quarter of whom use the service

regularly, said Talla's founder Rob May.

Robots promise to be a violent force in the global economy.Some scientists expect

they will undoubtedly replace low?wage workers, such as drivers and factory labor.As

artificial intelligence continues to become more developed, robots may eventually

do work instead of humans in many fields.Already, bots are being employed in fields

as varied as law, journalism, medicine and engineering.

Does that mean HR will depend only on bots? Maybe, but not for several decades,

predicts May.In fact, he says the introduction of chatbots to HR allows the human

staff to focus on tasks that require a greater degree of intellect.

“What's actually going to happen is that you're going to allow the HR department

to be more human by automating (使自动化) a lot of their repeated work,” he said.“HR

spends a lot of time doing these low?level, monotonous tasks,” May continued.“What

you'll find is that more of the work that does not need communicating with other

humans is the kind of work that will be automated.”

4

语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了波士顿一家创业公司 Talla 开发的聊天

程序,它用来帮助人力资源部做那些重复性的、不需要与人交流的单调工作。

8.What do we know about chatbots?

A.They can increase human staff's intelligence. B.They help companies advance their service.

C.They are welcomed in many companies. D.They will get less and less human.

解析:选 C 细节理解题。第二段中的“Some 1,200 companies have brought in Talla,

about a quarter of whom use the service regularly”说明 Talla 开发的 chatbot 被很

多公司运用。 9.What will HR do according to May?

A.Use chatbots instead of robots.

B.Communicate more with chatbots. C.Let chatbots replace them completely soon.

D.Free themselves from less significant tasks.

解析:选 D 推理判断题。根据倒数第二段中的“the introduction of chatbots to HR allows the human staff to focus on tasks that require a greater degree of intellect”

和最后一段最后一句可知,Rob May 认为人力资源部的那些任务难度相对小的、重复性的、

不需要与人交流的、不太重要的工作会自动化,这样人力资源部的人就可以抽身去做其他更 有意义的工作。

10.What does the underlined word “monotonous” in the last paragraph probably

mean?

A.Hard. C.Hopeless.

B.Boring. D.Worthless.

解析:选 B 词义猜测题。最后一段第一句谈到通过自动化,人力资源部就无需再做那

些重复性的工作。结合该段内容,由于是重复性的、无需与他人交流的工作,故可推知这些 工作是“单调乏味的”。故选 B 项。

11.What does the text mainly focus on?

A.Chatbots' role and HR. B.Robots and chatbots.

C.HR's heavy work.

D.Chatbots' future.

解析:选 A 主旨大意题。本文主要讲了 Rob May 的公司 Talla 开发的聊天程序 chatbot 运用到了人力资源行业,帮助做一些人力资源行业中单调乏味的工作。因此选 A。

5

D London Russian Ballet School (LRBS), based in Clapham, is a vocational school and charity (慈善机构) which teaches ballet to and educates young people from widely diverse backgrounds.Its artistic director, Evgeny Goremykin, one of the most respected ballet professors in Europe who danced with the Bolshoi Ballet for over twenty years, founded the school in 2010 on the principles of his own ballet education. The goal of the school is to give students the best of the past in order to work for the future.Students train with former artists of the great theatres and ballet schools of Russia where tradition and knowledge are passed from one generation to the next.LRBS believes that the Russian method, one of the finest in the world, may be applied to students with great success. Dame Gillian Lynne comments, “LRBS is an inspirational, tough and practical ballet school.Russian ballet training has always been extremely effective and important and these children are very lucky to be able to be part of the beautiful art and also to have the chance to develop, lead and inspire the talent within their souls.Dance has no barriers, and it is a universal and powerful art form which will always continue and should be accessible to all.” This year, over 700 children from Lambeth have been invited to the London Palladium in September to see the LRBS pupils perform with leading artists from the Bolshoi Ballet, something they would otherwise never have been able to do.It will give them a chance to experience the extreme discipline (训练) of this teaching which will lead to their enjoyment of the beauty of ballet. LRBS regularly performs for over 3,000 children each year in local underprivileged schools, which is what it feels pleased about.These children experience ballet accompanied by young musicians in their school halls.A teacher from a Lambeth primary school commented, “It was lovely to see our children's full attention taken by such a wonder on the stage ...and for nearly all it was the first time that they had seen a ballet production on stage.” 语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了 London Russian Ballet School
的相关信息。 12.What does the author say about LRBS? A.It aims to prepare children for their future. B.It targets children with great artistic talent.
6

C.It is helpful to spread traditional Russian culture. D.It offers both professional and amateur ballet training. 解析:选 A 细节理解题。根据第二段第一句可知,LRBS 的目标是让学生受到最好的芭 蕾舞教育,以为将来所用,即让学生为他们的将来做好准备。故选 A。 13.Which of the following does Dame Gillian Lynne agree with? A.Russian ballet is difficult to learn. B.Ballet education has no social distinctions. C.Ballet training is a great success in LRBS. D.LRBS created a new way of teaching ballet. 解析:选 B 推理判断题。根据第三段最后一句可知,Dame Gillian Lynne 认为舞蹈没 有国界,它是一种全球性的、具有强大影响力的艺术形式,应该普及到每一个人。由此可推 知,Dame Gillian Lynne 认为芭蕾舞教育适用于来自各种背景的年轻人,它没有社会地位 的差异。故选 B。 14.What does the underlined word “something” in Paragraph 4 refer to? A.Seeing the ballet performance. B.Attending LRBS to study ballet. C.Having a tour of the London Palladium. D.Communicating with the leading artists. 解析:选 A 代词指代题。根据倒数第二段第一句可知,来自 Lambeth 的 700 多个孩子 应邀去 London Palladium 观看来自 LRBS 的孩子们和来自 Bolshoi Ballet 的艺术家们的演 出,若非如此,他们将永远也看不到这些演出。something 在句中作同位语,指观看芭蕾舞 演出这件事,故选 A。 15.Why does the author mention a teacher's comment in the last paragraph? A.To show LRBS is proud of its ballet. B.To prove ballet has taken root in Britain. C.To state ballet is popular among children. D.To stress LRBS makes a difference to children. 解析:选 D 推理判断题。根据最后一段老师的评价可知,看到孩子们如痴如醉地观看 舞台上的芭蕾舞蹈,这位老师觉得很开心。他们几乎所有人都是第一次观看台上的芭蕾舞。 这实际上是在暗示 LRBS 对孩子们有一定的影响,故选 D。 Ⅱ.阅读七选五 Many teenagers want to look cool.__1__ Chloe Murray, an eighth?grader at Jefferson Middle School in the US, realized this problem and established a charitable clothes closet (衣橱) to help her peers.
7

__2__ The school let her use a room for the project.Chloe's classmates joined her as well.Last month, the charitable clothes closet, called Chloe's Closet, opened.__3__ “Confidence is a real issue in middle school, especially when it comes to clothing,” Chloe told the Chicago Tribune, a daily newspaper in Chicago, the US.
__4__ Many people from the school's community and neighboring schools donated used and new clothes.The clothes closet is only open after school.Students can “buy” these clothes by earning “money” when they turn in their schoolwork on time, make corrections on homework, participate in a school activity or express helpfulness to their peers and teachers.Since the first week in March, about 100 items have been “sold” to students.
“__5__ Then, they will be better able to focus on the learning material rather than paying too much attention to what they are wearing,” Shannon Arko, a language arts teacher at the school, said about the mission (使命) of the closet.“Feeling good about yourself translates into a better learning experience overall.”
A.Where are the clothes from? B.Her school supported the idea too. C.Fashion has already become an important part of students' lives. D.You need to supply children with basic needs, such as clothing. E.But everyone can afford to keep up with the changing fashion trends. F.But not everyone can afford to keep up with the changing fashion trends. G.It's filled with trendy clothes for girls and boys to help students look their best. 语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要介绍了一个美国学生发起的并得到学校支持的 慈善衣橱活动。 1.选 F 此处承接上文的“Many teenagers want to look cool.”,再结合下文的慈 善衣橱可推知,并不是每个人都有钱去紧跟时尚潮流,所以 F 项符合语境。 2.选 B 此处承接下文中的“The school let her use a room for the project.”, 由此可推知,学校对克洛艾的这一举动予以支持,故 B 项符合语境。 3.选 G 根据第一段的内容及空后一句可推知,克洛艾建立这样一个慈善衣橱是为了 帮助同龄人表现出最好的状态,因此衣橱里捐赠的都是时尚的衣物,所以 G 项符合语境。 4.选 A 根据空后一句可推知,此处介绍了捐赠的衣物的来源,所以 A 项符合语境。 5.选 D 此处承接下文中的“Then, they will ...what they are wearing”,由此 可推知,只有满足学生的基本需求,比如衣物,他们才能集中注意力学习而不是过多地关注
8

穿着,所以 D 项符合语境。
9