kl800.com省心范文网

2007年3月中级口译真题+答案


2007 年 3 月中级口译真题
SECTION 1: LISTENING TEST Part A: Spot Dictation

Direction: In this part of the test, you will hear a passage and read the same passage with blanks in it. Fill in each of the blanks with the words you have heard on the tape. Write your answer in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET. Remember you will hear the passage ONLY ONCE. Every human being is fallible; we make mistakes. In America when a mistake has been made, it is considered fitting for the person ________ (1) to acknowledge his or her error and to apologize to anyone who has been inconvenienced. Even ________ (2) are expected to admit their mistakes and apologize for them. Trying to ________ (3) a mistake and denying your guilt are considered to be indicative of serious ________ (4). If you make a mistake that ________ (5) a group of people, a public apology is considered the best method for ________ (6). If the mistake was a serious one, or if some people were inconvenienced more than others, then the ________ should follow the public apology with private ones to ________ (8). It is especially important for executives and company heads to be able to admit their mistakes. Sometimes leaders are afraid that if they ________ (9), they will lose the respect of their employees. Actually ________ (10)—if you are honest with your employees and yourself, ________ (11), and show that you are willing to accept blame when you make a mistake, then your employees will be ________ (12) you. They will also be more likely to admit their own mistakes. If you ________ (13) one person, it is usually best to apologize to that person alone, unless your mistake ________ (14) by a large group of people. For example, if Leonard ________ (15) to Mr. Todd during a committee meeting, it would be ________ (16) for Leonard to apologize to Mr. Todd at the next committee meeting. If the ________ (17) created by the initial mistake is public, then the apology should be public. However, if Leonard raised his voice to Mr. Todd when only the two of them ________ (18), he may apologize privately. Notice as well ________ (19) the

apologies are. As soon as you realize you have made a mistake, you should ________ (20).

Part B: Listening Comprehension 1. Statements Directions: In this part of the test, you will hear several short statements. These statements will be spoken ONLY ONCE, and you will not find them written on the paper; so you must listen carefully. When you hear a statement, read the answer choices and decide which one is closest in meaning to the statement you have heard. Then write the letter of the answer you have chosen in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET.

1. (A) I have finished my lunch. (B) I can't wait to make the phone call. (C) I have to stay in the office. (D) I don't like to eat in the cafeteria. 2. (A) Someone from the housing office will fix the toilet. (B) Peter will phone the housing office for you. (C) You can fix the toilet in the bathroom by yourself. (D) Peter will repair the toilet in the bathroom. 3. (A) Individuals good at conversations may find it hard to make their first speech before a large audience. (B) Students trained for their first public speeches should be given lessons in a conversational setting. (C) The future of those people afraid of giving a public speech lies in the training of making wonderful conversations. (D) Most individuals prefer to make a public speech in a conversational setting with an attentive audience. 4. (A) The trees are being cut down. (B) The trees are blocking my view. (C) The trees grow better around the office. (D) The trees help cool my office.

5. (A) Everyone wants to attend to this school, as it is a private institution. (B) It is impossible for you to keep to your own in this boarding school. (C) We all get along very well in this boarding school, as if of close friends. (D) It is not important to step into other people's affairs here at this school. 6. (A) Thirty percent of the German population can receive college education. (B) American students enjoy a very high rate of admission to college in the world. (C) Comparatively speaking, there are more British people than the French attending college. (D) American college students are envied by 60% of high school graduates around the world. 7. (A) We should adopt a 4-year term for the directors and chairman. (B) The term of the directors and chairman will be decided in four years. (C) The term of the directors and chairman turns out to be 2 years. (D) It's reasonable to make policies of continuity and stability for the company. 8. (A) No government or theory can alone cope with the complexities of the global economy. (B) No government can understand the theory of the global economy because of its complexities. (C) World War II has made the global economy more complex to be explained in terms of traditional economic theories. (D) Our government must frame a new theory so as to control the development of the global economy. 9. (A) Children should be responsible for most of the fire deaths in America. (B) Adults load the houses with too much stuff, which is easy to catch fire. (C) Nineteen percent of the fires are attributed to children playing with matches. (D) Adults should exercise more and stricter precautions against fires. 10. (A) If you are hungry, you'd better go to the nearest supermarket. (B) Few American consumers would choose to go shopping in Wal-Mart. (C) In 2006, shopping over the Internet rose by 28 percent. (D) In 2005, about $14 billion of goods were bought over the Internet.

2. Talks and Conversations Directions: In this part of the test, you will hear several short talks and conversations. After each of these, you will hear a few questions. Listen carefully because you will hear the talk or

conversation and questions ONLY ONCE. When you hear a question read the four answer choices and choose the best answer to that question. Then write the letter of the answer you have chosen in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET.

Questions 11-14 11. (A) At a stationery counter. (B) At a reception desk of a hotel. (C) In the immigration office of an airport. (D) In the visa office of an embassy. 12. (A) He has lost his own pen. (B) He wants to get into conversation with her. (C) He cannot find one nearby. (D) He has left his pen in Room 803. 13. (A) Monday. (B) Tuesday. (C) Wednesday. (D) Thursday. 14. (A) He asks the porter to carry his suitcase to his room. (B) He wants a morning call at 7 o'clock the next day. (C) He thinks the woman at the reception is very helpful. (D) He puts the woman's pen in his pocket by mistake.

Questions 15-18 15. (A) We should not take our ability to listen for granted. (B) We should have the right listening style for a particular situation. (C) We should try different listening styles one after another. (D) We should be faithful to one listening style all the time. 16. (A) Two. (B) Three. (C) Four. (D) Five. 17. (A) When we are attending an English language course. (B) When we are watching an interesting TV program. (C) When we are enjoying the murmuring of a brook.

(D) When we are listening for a friend's voice in a crowd. 18. (A) When we are touring around an opera house. (B) When we are watching a TV series. (C) When we are appreciating background music in a restaurant. (D) When we are attending a lecture at college.

Questions 19-22 19. (A) They are dominating. (B) They are not respectable. (C) The are persuasive. (D) They are very helpful. 20. (A) Because she takes up a part-time job. (B) Because she works with the government. (C) Because she has a government grant. (D) Because she stays with her friend. 21. (A) He is sometimes not on good terms with his parents. (B) He wants to have control over his parents. (C) He and his parents are not fond of each other. (D) He and his parents have different views about family life. 22. (A) After saving up enough money. (B) Through a lot of persuasion. (C) By his outstanding performance at school. (D) With the sympathy and interference from his parents.

Questions 23-26 23. (A) You should be absent from work for 2 weeks before you hand in your resignation. (B) You should submit your resignation at least 2 weeks before you leave. (C) You should avoid having an exit interview with your immediate supervisor. (D) You should first settle all your personnel items with the personnel manager. 24. (A) Medical insurance and retirement funds.

(B) Unpaid overtime compensations and unsettled debts. (C) Replacement for your post and a raise of your salary. (D) fringe benefits and family allowance. 25. (A) To help you reconsider your decision to resign. (B) To allow more time for the authority's approval. (C) To keep the schoolwork from being seriously affected. (D) To make it easier for the students to accept a new teacher. 26. (A) When you just have a raise in salary.

(B) When you have found a better job. (C) When you are the only one to leave. (D) When you are asked to resign.

Questions 27-30 27. (A) It is very mild.

(B) It is warm. (C) It is snowy. (D) It is overcast. 28. (A) She is creative and practical. (B) She is diligent and efficient. (C) She is professional and competitive. (D) She is determined and experienced. 29. (A) Secretary.

(B) CEO. (C) Teacher. (D) Chief Consultant. 30. (A) Because she likes the city's mild climate that is beneficial to her health. (B) Because she loves to work with young people and share her experience. (C) Because she does not have the required certificate in business management. (D) Because she does not think that she has earned quite enough from her previous job.

Part C: Listening and Translationhtt p://tr.hjenglish.com I. Sentence Translation Directions: In this part of the test, you will hear 5 sentence in English. You will hear the sentences ONLY ONCE. After you have heard each sentence, translate it into Chinese and write your version in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET. (1)

(2)

(3)

(4)

(5)

II. Passage Translation Directions: In this part of the test, you will hear 2 passages in English. You will hear the passages ONLY ONCE. After you have heard each passage, translate it into Chinese and write your version in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET. You may take notes while you are listening. (1)

(2)

SECTION 2: STUDY SKILLS

Directions: In this section, you will read several passages. Each passage is followed by several questions based on its content. You are to choose ONE best answer, (A), (B), (C) or (D), to each question. Answer all the questions following each passage on the basis of what is stated or implied in that passage and write the letter of the answer you have chosen in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET.

Questions 1~5 Filled with the euphoria of victory and dreams of their first Big Ten title in 11 years, Penn State University students rushed the field as time expired in their win over Ohio State. In the chaos that followed, the campus police struggled to keep control, and identifying the over-zealous fans seemed impossible, impossible, that is, until the police department turned to a new crime-fighting tool: facebook.com. Penn State officers had warned the students in advance last October that crossing over from the stands was a safety hazard and would not be permitted. When the rules were broken, a quick search online revealed the facebook.com photo album "1 rushed the field after the OSU game and lived." The album creator had even helpfully tagged all of those involved—offering the campus police an easy way to issue stem warnings. "It was really dangerous and not acceptable behavior," says Tyrone Parham, assistant director at the PSU police. "We needed to send a message. We searched the group, contacted the individuals and said that this was not tolerable behavior." Long a student favorite and the seventh most-trafficked Internet site, facebook.com has found a new following—those who wear blue. Traditionally, campus police forces have followed noise reports in their attempt to keep Saturday nights safe. But the advent of social-networking sites is starting to revolutionize campus detective work. George Washington University police department chief Dolores Stafford claims, "Facebook exists and can certainly be a tool, but we're not out there looking at the site." Students at the college, however, are not so sure. When rumors flew that campus cops were using the student social network to infringe their right to party, GWU students decided to exact revenge. In a carefully executed plan, students filled facebook.com with chatter about a raging party they were throwing, hoping the police would be watching. They were not disappointed. When the officers arrived, they

found shots glasses brimming with chocolate cake, Beirut cups filled with frosting, and partygoers loaded up on sugar rather than alcohol. While the GWU police deny using the Internet to find the party, the students felt vindicated. 'Cake Party' attendee Kyle Stoneman comments: "From a larger standpoint, there's nothing immoral or illegal about the police using facebook.com. I guess they'll play their game, we'll play ours, and we'll see who wins." For college police forces, however, the issue is about more than winning. Instead, they try to find that delicate balance between upholding the law (read: preventing underage drinking) and maintaining good relations with the students (read: turning a blind eye). "It's a never-ending struggle," says Fisher College Chief of Campus Police John McLaughlin. "Like any other college and university, we want this to be as open of a relationship as possible. We don't want to be too obtrusive and we also don't want to be too strict. It requires real diligence."

1. Which of the following best describes facebook.com? (A) It is a popular website with the students. (B) It is crime-fighting tool invented by the police. (C) It is an electronic book of strict campus regulations. (D) It is a virtual party held on the Internet. 2. What is the traditional way for the campus police to ensure security on Saturdays? (A) To patrol the campus regularly. (B) To check the students' website. (C) To monitor noises on the campus. (D) To warn the students in advance. 3. What does the author try to show with the "Cake Party" incident? (A) It was wrong of the police to interfere in the party. (B) The police were definitely looking at the website. (C) The students tried to protect their own right. (D) Parties like this one were dangerous. 4. What do students like Kyle Stoneman think of the police using facebook.com? (A) It is immoral.

(B) It is illegal. (C) It is helpful. (D) It is understandable. 5. Which of the following is the major concern of the police? (A) How to revolutionize campus detective work and combat crime effectively. (B) How to strike a balance between law enforcement and human relationship. (C) How to use facebook.com without being found out by the students. (D) How to end the long standing hostility between the students and the police.

Questions 6~10 After SABMiller lost a bidding war for China's Harbin Brewery Group to Anheuser-Busch Coso two years ago, it looked as if America's King of Beers would reign over the Middle Kingdom as well. Anheuser-Busch, after all, had already sealed a deal with China's leading brewery, Tsingtao, and with Harbin in its stable it looked unbeatable. But SABMiller had a Plan B that could well give it the throne after all. Since losing Harbin, London-based SAB has focused its energies on a 12-year-old joint venture, China Resources Snow Breweries Ltd., that is now thriving. In June, CR Snow, which includes 46 breweries across the country, surpassed longtime leader Tsingtao for the No.l spot. For the 12 months through June, CR Snow produced nearly 40 million barrels, vs. 37 million for Tsingtao. As a result, CR Snow boasts 14.9% of the Chinese market, compared with Tsingtao's 13.9%. "Our growth has been on the back of a very consistent and targeted strategy," says Wayne Hall, SABMiller's finance director in China. Both companies want to be the toast of China. As beer sales in the U.S. and Western Europe have lost their fizz, they're growing at 8%-plus annually in China. That has helped China overtake the U.S. as the world's top beer market. SAB was early to see the promise of China, where it has been brewing since 1994. Yet instead of targeting big cities such as Shanghai and Beijing, as its competitors did, SABMiller scooped up breweries in less affluent areas, including the northeastern rust belt and the populous inland province of Sichuan. This contrarian strategy has allowed SABMiller to build up a national footprint at bargain prices. While Anheuser ponied up $700 million—as much as $62 per barrel of

annual brewing capacity—for Harbin, SABMiller has typically paid $30-$40 per barrel for its breweries. "SABMiller has made a mint by purposely buying cheaper assets," says Bear, Stearns & Co. analyst Anthony Bucalo. SABMiller has been smart in its positioning of the flagship Snow brand. To appeal to upwardly mobile youth, it slapped a shiny, modern label on the 50-year-old brew and launched a national ad campaign emphasizing the beer's freshness, complete with sweepstakes that reward winners with outdoor vacations. The marketing push is paying off as it presses into the big cities. China now accounts for nearly 20% of SABMiller's total volumes, and Snow has become China's No.l brand. Soon, it will probably surpass Miller Lite as the biggest seller in the company's cooler. 6. What is this article mainly about? (A) The bidding war between SABMiller and Anheuser-Busch Cos. (B) China has overtaken the U.S as the top beer market. (C) How SABMiller beats Anheuser in global makets. (D) The success of SABMiller in China. 7. What makes Snow beer one of the best-selling beers in China? (A) The company has special technologies. (B) Snow beer tastes better. (C) The company has adopted an effective marketing strategy. (D) CR Snow has purposely bought cheaper assets from SABMiller. 8. The word "affluent" in paragraph 4 can be replaced by ______. (A) wealthy (B) populous (C) influential (D) fluent 9. Which of the following is TRUE according to the article? (A) SABMiller is an America-based beer company. (B) Snow beer is now being sold all around the world. (C) Beer sales in the U.S. and Western Europe dropped recently. (D) Snow beer is welcomed by both youths and 50-year-olds. 10. What can be concluded from this article?

(A) Tsingdao beer is less tasty than Snow beer. (B) Anheuser-Busch used to be the largest beer company in Europe. (C) SABMiller spent $700 million in building new breweries. (D) Snow beer is likely to become the biggest seller in SABMiller.

Questions 11~15 In the information technology industry, it is widely acknowledged that how well IT departments of the future can fulfil their business goals will depend not on the regular updating of technology, which is essential for them to do, but on how well they can hold on to the people skilled at manipulating the newest technology. This is becoming more difficult. Best estimates of the current shortfall in IT staff in the UK are between 30,000 and 50,000, and growing. And there is no end to the problem in sight. A severe industry-wide lack of investment in training means the long-term skills base is both ageing and shrinking. Employers are chasing experienced staff in ever-decreasing circles, and, according to a recent government report, 250,000 new IT jobs will be created over the next decade. Most employers are confining themselves to dealing with the immediate problems. There is little evidence, for example, that they are stepping up their intake of raw recruits for in-house training, or retraining existing staff from other functions. This is the course of action recommended by the Computer Software Services Association, but research shows its members are adopting the short-term measure of bringing in more and more consultants on a contract basis. With IT professionals increasingly attracted to the financial rewards and flexibility of consultancy work, average staff turnover rates are estimated to be around 15%. While many companies in the financial services sector are managing to contain their losses by offering skilled IT staff "golden handcuffs"—deferred loyalty bonuses that tie them in until a certain date—other organisations, like local governments, are unable to match the competitive salaries and perks on offer in the private sector and contractor market, and are suffering turnover rates of up to 60% a year. But while loyalty bonuses have grabbed the headlines, there are other means of holding on to staff. Some companies are doing additional IT pay reviews in the year and paying market premiums. But such measures can create serious employee relations problems among those excluded, both

within and outside IT departments. Many industry experts advise employers to link bonuses to performance wherever possible. However, employers are realising that bonuses will only succeed if they are accompanied by other incentives such as attractive career prospects, training, and challenging work that meets the individual's long-term ambitions.

11. According to the passage, the success of IT departments will depend on ______. (A) their success at retaining their skilled staff (B) the extent to which they invest in new technology (C) their attempts to recruit staff with the necessary skills (D) the ability of employees to keep up with the latest developments 12. The problem referred to in the second paragraph is that ______. (A) the government needs to create thousands of new IT posts (B) the pool of skilled IT people will get even smaller in the future (C) company budgets for IT training have been decreasing steadily (D) older IT professionals have no adequate training 13. What is the possible solution to the long-term problems in the IT industry? (A) To offer top rates to attract the best specialist consultants. (B) To expand company training programs for new and old employees. (C) To conduct more research into the reasons for staff leaving. (D) To ensure that permanent staff earn the same as contract staff. 14. In some businesses in the financial services sector, the IT staffing problem has led to _____. (A) additional benefits for skilled staff after a specified period of time (B) more employees seeking alternative employment in the public sector (C) the loss of customers to rival organizations (D) more flexible conditions of work for their staff 15. Employers accept that IT professionals are more likely to stay in their present post if they ______. (A) are set more realistic performance targets (B) have a good working relationship with staff in other departments (C) are provided with opportunities for professional development

(D) receive a remuneration package at top market rates

Questions 16~20 Declan Mayes, President of the Music Buyers Association, is furious at a recent announcement by the recording industry regarding people downloading MP3 music files from the Internet as actual criminals. A few parallels may be instructive. If someone copies an audio music cassette for their own private use, they are, strictly speaking, breaking the law. But recording companies have usually turned a blind eye to this practice because prosecuting the few people involved would be difficult, and the financial loss to the company itself is not considered significant. Now the Music Recording Association has announced that it regards individuals downloading music from the Internet as pirates, claiming that they damage the industry in just the same way. "The industry is completely overreacting; it'll be a laughing stock," says Mayes. "They're going to arrest some teenager downloading files in his bedroom—and sue him for thousands of dollars! This isn't going to frighten anyone into buying CDs". Mayes may have a point. There is a general consensus that CD pirates should be subjected to the full wrath of the law, but few would see an individual downloading music for his or her own pleasure in the same light. However, downloading music files illegally is not as innocuous as making private copies of audio cassettes. The scratchy, distorted cassette copy is a poor version of the original recording, whereas an MP3 file is of high quality and can be stored—on a CD, for example. It is this that makes the practice a powerful temptation for music fans, given the high cost of CDs. What does Mayes think about claims that music companies could be forced out of business by people downloading music illegally? That's nonsense. Music companies are always whining about high costs, but that doesn't prevent them from recording hundreds of CDs by completely unknown artists, many of whom are "packaged" by marketing departments to appeal to young consumers. The companies are simply hoping that one of these new bands or signers will be a hit, and although it can be expensive to promote new artists, the cost of manufacturing the CDs is actually very low.

This last point would appear to be the focus of resentment against music companies: a CD is far cheaper to produce than its price in the shops would indicate, and profit margins for the music companies are huge. An adult with a reasonable income may not object to paying ?15 for a CD of classical music, but a teenager buying a CD by the latest pop sensation may find that price rather steep—especially since the latest pop sensation is almost certain to be forgotten within a few months. And while the recording industry can't be held responsible for the evanescent nature of fame, given the teenage appetite for anything novel, it could lower the prices it charges—especially since technology is making CDs even cheaper to produce. This is what Mayes hopes will happen. If the music industry stops exploiting the music-buying public, it can survive. Everyone would rather buy a CD, with an attractive jacket and booklet, than mess around downloading files, but the price has to be reasonable. The problem isn't going to vanish if the industry carries on trying to make a quick profit. Technology has caught up with the music companies, and trying to fight it by taking people to court will only earn money for the lawyers.

16. Mayes thinks that the recording industry's recent announcement ______. (A) fails to take into account the difficulties of prosecuting offenders (B) makes the industry appear ridiculous (C) will deter consumers from buying CDs (D) will encourage resentment of CD piracy 17. Why does the writer feel that MP3 files are unlike copies of audio cassettes? (A) Downloaded MP3 files are generally not for private use. (B) The financial losses to the music industry are greater. (C) The price of MP3s is higher than that of audio cassettes. (D) There is a significant difference in quality. 18. According to the passage, Mayes implies that music companies ______. (A) could cut costs by making cheaper CDs (B) should not promote artists who are unknown (C) are speculating when they promote new artists (D) should use different manufacturing processes

19. The author points out that the music industry cannot be blamed for ______. (A) the fact that fewer teenagers are buying classical music CDs (B) the fact that fashions change quickly (C) the poor quality of modern music (D) the prices that are charged for CDs in shops 20. What does Mayes think is at the root of the survival problem facing the music industry? (A) The unprecedented speed of technological development. (B) Unrealistic legal advice and practice. (C) Its failure to adopt an appropriate pricing strategy. (D) The rapidly changing nature of contemporary music.

Questions 21-25http://tr.hjenglish .com The basic story is very old indeed and familiar to most of us. The heroine, Cinderella, is treated cruelly by her stepmother and mocked by her two ugly stepsisters. And even though her father loves her, she can't tell him how unhappy she is because her stepmother has bewitched him. One day Cinderella's stepmother and stepsisters are invited to a ball at the royal palace. Cinderella is told she cannot go and is understandably very unhappy. However, her fairy godmother comes to the rescue and, waving her magic wand, produces some beautiful clothes for Cinderella as well as a carriage to convey her to the ball. There, she dances with the handsome prince, who falls in love with her... Just a sweet, pretty tale? Not in the view of Ellen Macintosh, who has written extensively about fairy tales. 'This story features the stock, two-dimensional characters of most fairy tales, and little character development is attempted,' she says. Indeed, although her comment does make one wonder why simplicity of this sort should be out of place in a story for children. Be that as it may, Ellen's main problem is with what the story implies. 'Instead of standing up to her cruel stepmother and absurd stepsisters, Cinderella just waits for a fairy godmother to appear and solve her problem. But wouldn't you want a daughter of yours to show more spirit?' The story is enduring, whatever its shortcomings, and it doesn't take much in the way of analytical skills to see its influence on a number of recent Hollywood productions, all aimed at girls aged

five to fifteen. In these versions for the silver screen, the Cinderella character no longer has to clean the house and has no siblings to make her life a misery, though she persists in not showing much backbone. The character of the rich and handsome stranger, however, is retained, and in some cases really is a prince. The role of the fairy godmother is often played by coincidence or sheer luck; we live in an enlightened age when even very young children might reject the notion of fairies. The wicked stepmother may be transformed into a villain of some sort. In the majority of film versions, the heroine has a profession and is even permitted to continue working after marrying her prince—this is the twenty-first century, after all.h ttp://tr.hjenglish.com Doesn't the success of these films indicate that the story has relevance to children even today? 'Yes,' admits Ellen, who sees its message as being rooted in a fundamental childhood desire for love and attention. 'Most children experience a sense of inner loneliness as they are growing up and empathies with the protagonist who faces some sort of test or challenge. This can be seen in the original story of Cinderella, where the fairy godmother tells the heroine that she must learn to be gracious and confident if she is to go to the ball. She has to grow spiritually, and by maturing, she becomes attractive to the prince, thus ensuring that the ending of the story will be happy. 'In the later versions, this element is missing,' says Ellen, 'and the theme of the story is simply that a girl's role in life is to be more beautiful than other little girls so that she can carry off the prize: the handsome prince. Is this really what we want girls to grow up believing?'

21. What is Ellen's main objection to the Cinderella story? (A) The heroine is treated cruelly. (B) The heroine is not assertive enough. (C) The ugly stepsisters are figures of ridicule. (D) The stepmother is a stereotypical character. 22. In film versions of the Cinderella story ______. (A) two characters from the original story are omitted (B) the prince is invariably replaced by a rich stranger (C) luck plays a lesser role than in the original story (D) the Cinderella character no longer has to work

23. According to the passage, modern variants on the story generally ______. (A) portray Cinderella as a successful professional (B) imply that Cinderella will become a real princess (C) reflect children's beliefs and aspirations (D) make concessions to modern women's lives 24. In Ellen's view, what makes the Cinderella story so appealing? (A) Children can identify with the heroine. (B) Little girls enjoy being challenged. (C) It has an element of magic. (D) Cinderella is more beautiful than other girls. 25. Unlike the original tale, modern versions of the Cinderella story ______. (A) suggest that girls need the strength of character (B) do not require the heroine to develop spiritually (C) underestimate the desire for love and attention (D) are aimed solely at young children

Questions 26-30 Ten thousand years ago, as the last ice age drew to a close, sea levels around the world were far lower than they are today. Much of the land under the North Sea and the English Channel was part of a huge region of forests and grassy plains. Then the climate gradually become warmer and the water trapped in glaciers and ice caps was released. This ancient land was submerged in the resulting deluge and all that remains to tell us that it was once lush and verdant—and inhabited—is the occasional stone tool, harpoon or mammoth tusk brought up from the sea bed by fishing boats. Now the development of advanced sonar technology, known as bathymetry, is making it possible to study this flooded landscape in extraordinary detail. While previous devices have only been able to produce two-dimensional images, bathymetry makes use of computers, satellite positioning devices and special software to create accurate and remarkably detailed maps. For the first time an ancient river bed leaps out of the three-dimensional image, complete with rocky ledges rising up from the bottom of the valley. The sites of pre-historic settlements can now be pinpointed, and it is

also possible to see in stunning detail the sunken shipwrecks that litter this part of the sea bed. According to archaeologist Dr Linda Andrews, this technological development is of huge significance. 'We now have the ability to map the sea bed as accurately as we can map dry land,' she says. She is, however, scathing about the scale of government funding for such projects.' We have better images of Mars and Venus than of two-thirds of our own planet! In view of the fact that Britain is a maritime nation, and the sea has had such a massive influence on us, it's an absolute scandal that we know so little about the area just off our shores!' Once bathymetric techniques have identified sites where people might have built their homes and villages, divers could be sent down to investigate further. The idea of Britain as a natural island kingdom will be challenged by these findings: Britain has been inhabited for about 500,000 years, and for much of this time it has been linked on and off to continental Europe. It remains to be seen how far this new awareness is taken on board among our 'island' people.

In fact, the use of bathymetry scanners will not be limited to the study of lost landscapes and ancient settlements. It will also be vital in finding shipwrecks. Records show that there are about 44,000 shipwrecks off the shores of Britain, but there is good reason to believe that the real figure is much higher. In addition, commercial applications are a real possibility. Aggregates for the construction industry are becoming increasingly expensive, and bathymetry scanners could be used to identify suitable sites for quarrying this material. However, mapping the sea bed will also identify places where rare plants and shellfish have their homes. Government legislation may prevent digging at such sites, either to extract material for a profit or to make the water deeper: there are plans to dredge parts of the English Channel to provide deeper waterways for massive container ships.

26. We can learn from the passage that this particular area under the sea ______. (A) was not previously thought to have been populated (B) was created by the last Ice Age (C) has yielded some archaeological artifacts (D) has had many of its inhabitants drowned 27. What is the most important aspect of the new scanning technique?

(A) It can attract more government funding for mapping. (B) It only requires the use of an echo sounder. (C) It can measure the depth of the sea bed with accuracy. (D) It reveals important details of underwater topography. 28. How does Dr. Andrews feel about the lack of accurate information about the waters around Britain? (A) Outraged. (B) Resigned. (C) Astonished. (D) Amused. 29. The author suggests that a better understanding of the ancient settlements on the sea bed may ______. (A) inspire more young people to take up archaeology (B) modify the attitudes of the British to their country's history (C) provide confirmation about the dangers of global warming (D) alter the perception other countries have about Britain 30. Quarrying is cited as an example to show that ______. (A) there will be little difficulty obtaining funds for research (B) underwater research should be completed as soon as possible (C) damage to the sea bed has not been recorded accurately so far (D) the use of scanners may have practical benefits for industry SECTION 3: TRANSLATION TEST (1)

Direction: Translate the following passage into Chinese and write your version in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET.

Back in 1972, $1 million was still an eye-popping amount of cash. But to Robert Hecht, an enterprising American antiquities dealer living in Paris, it was not too much to charge the Metropolitan Museum of Art for an exquisite Greek vase created 500 years before the birth of Christ and painted by one of the acknowledged masters of the craft. Since the acquisition of the

Greek vase, the prices of antiquities have shot skyward. The problem with the burgeoning traffic in antiquities, however, is not so much the price but something far more significant: the provenance, i.e. where are these precious artifacts coming from? And who are their rightful owners? Evidence is increasing that more and more artifacts are being illegally unearthed from their countries of origin. A recent British study of five large collections totaling 546 objects, for instance, determined that 82 percent of the objects were suspect. From Italy to Greece to Turkey, countries have long complained about the trade in smuggled artifacts and have been largely unable to stop it.

SECTION 4: TRANSLATION TEST (2)

Direction: Translate the following passage into English and write your version in the corresponding space in your ANSWER BOOKLET. 中国嬴得 2010 年世界博览会的举办权,靠的是国际社会对中国改革开放的支持和信心。这 次博览会将是自 1851 年在英国伦敦第一次举办以来, 首次在发展中国家举办的世界博览会, 它表达了全世界人民对中国未来发展的期望。 2010 年上海世博会的主题是“城市,让生活更美好”。未来的城市生活是全球关注的话题, 与每一个国家及其人民息息相关。第一次以“城市”作为主题的 2010 世界博览会将吸引全球 约 200 个国家和国际组织参与盛会,国内外参访人数预计达 7000 万。

2007 年 3 月中级口译真题答案 月中级口译真题答案
参考答案

SECTION 1: LISTENING TEST

Part A: Spot Dictation 1. at fault 11. treat them fairly 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. supervisors and chief executives 12. more likely to respect cover up 13. have offended character flaws affects 14. was viewed

15. raised his voice

repairing your wrong 16. appropriate guilty party 17. embarrassment the individuals most hurt 18. were present admit mistakes 19. how timely 20. apologize for it

10. the opposite is true

Part B: Listening Comprehension

1. Statements 1. C 2. D 3. A 4. D 5. B 6. B 7. A 8. A 9. D

10. D

2. Talks and Conversations

11. B 12. C 13. C 14. A 15. B 16. C 17. D 18. D 19. D 20. C 21. A 22. B 23. B 24. A 25. C 26. D 27. C 28. A 29. C 30. B

Part C: Listening and Translation

I. Sentence Translation 1. Ladies and gentlemen, since the international club meets only once every semester, for this

special event, the first thing on our agenda is to elect a person to chair our meeting.女士们,先生 们,我们的国际俱乐部每学期只聚会一次,所以为了本次聚会,第一项议程就是选举出本次 会议的主席。 2. Scientists claim that animals, including men, can live 5 times longer than their normal period of growth. If this theory is accurate, our future generations can expect a life-span of 150 years. 科学 家们认为,动物,包括人类,生命期可以是其正常生长期的五倍。如果这一理论是正确的, 未来人类预期寿命可达 150 年。 3. It seems that few employees know how to take criticism constructively. It’s only too easy to misinterpret a critical comment about a piece of work as a personal attack.看来很少有公司雇员 懂得如何建设性地接受批评意见。对于一项工作的批评太容易被误解为人身攻击了。 4. Television can be harmful if it is watched constantly. However when it is watched in a moderate way, it is valuable as it provides relaxation, entertainment and education.如果我们不停地看电 视,这对我们是有害的。但如果是适度观看,那么电视就是有价值的,它可以起到放松、娱 乐和教育的作用。 5. By the year 2000, the population of the developing world living in urban areas had risen to about 46% and it is estimated to reach more than 57% by the year 2025. 至 2000 年, 在发展中国 家,城市居民比例已上升至 46%,预计至 2025 年,这一比例将超过 57%。

II. Passage Translation 1. It is not surprising that cheating is difficult to resist. Today the Internet offers many temptations – there are term papers for sale along with articles that can be copied for free with the click of a mouse. A survey finds that 30 percent of students say cheating during tests happens quite

often ,and over 65 percent admit asking their friends for help even when a professor has told them to work alone. It is hard to believe that these young people will change their ways after graduation.

参考译文:毫不奇怪,作弊是很难抵御的。今天的因特网提供了众多的诱惑-有学期论文供 出售,还有文章可以免费摘抄,你只要用鼠标一点即可。一项调查发现,30%的学生说在测 试中作弊常有发生,65%的学生承认,即使教授告诉他们自己要独立完成作业,也会向朋友 求助。很难相信这些年轻人在毕业后会改变他们的这种方式。

2. Despite the bird – flu, chicken remains the most popular meat today for a number of reasons. First, its reasonable cost puts chicken within everyone’s reach. Second, chicken can be prepared so many different ways. It can ,for example, be cooked in spaghetti sauce or with noodles and soups. It can be baked, boiled or fried .Last and most important, chicken has a high nutritional value. Four ounces of chicken contain twenty–eight grams of protein, which is almost half the recommended daily dietary allowance.

参考译文:尽管有禽流感的威胁,鸡肉仍然是当今最受欢迎的肉食品,有几个原因:第一, 鸡肉价格合理,人人皆可承受。第二,鸡肉吃法众多,比如,可以同通心粉汁或面条或汤一 起煮。鸡肉可以烧、煮或炸着吃。最后也是最重要的一个原因是,鸡肉营养价值很高。4 盎 司的鸡肉含有 28 克的蛋白质,那几乎是推荐人体每日摄入量的一半了。

SECTION 2: STUDY SKILLS Questions 1~30

1. A 2. C 3. C 4. D 5. B 6. D 7. C 8. A 9. C 10. D 11. A 12. B 13. A 14. A

15. C 16. B 17. D 18. C 19. B 20. C 21. B 22. D 23. D 24. A 25. B 26. B 27. D 28. A 29. B 30.D

SECTION 3: TRANSLATION TEST (1)

【参考译文】

在 1972 年,100 万美元可真是一大笔钱。但对于住在巴黎的经营有方的美国古董商罗伯特? 海克特而言, 就一个精美的古希腊花瓶来说, 他向纽约大都会博物馆开出的这个价钱并不算 高。这只花瓶的历史比耶稣诞生还要早 500 年,是由当时一个公认的美术大家绘制的。自从 那宗古希腊花瓶收购之后,古董的价格一路飙升。 然而,日益兴盛的古董买卖,其问题不在于价格离谱,而是远比价格更为重要的事情,那就 是古董的来源。 这些稀世珍宝来自何方?谁是其合法拥有者?日益增多的证据表明, 越来越 多的文物正在其所在国被非法挖掘。 例如, 最近英国对总数达 546 件文物的五大收藏进行了 研究,确定其中 82%来源可疑。从意大利到希腊到土耳其,许多国家长期来一直在抱怨走 私文物交易,却多半无法加以阻止。

SECTION 4: TRANSLATION TEST (2)

【参考译文】

China owes its successful bid for the World Exposition in 2010 to the international community’s support for and confidence in its reform and opening-up. The World Exposition will be the first one in a developing country since it was first held in 1851 in London, UK, which gives expression to the expectations the world’s people place on China’s future development. The theme of World Expo 2010 Shanghai is “Better City, Better Life.” The prospect of future urban life, a subject of global interest, concerns every nation and its people, Being the first World Exposition on the theme of city, Expo 2010 will attract about 200 nations and international organizations to participate in it, with an estimate of 70 million visitors from home and abroad.


赞助商链接

2010年3月中级口译笔试真题完整版(含答案)

2010年3月中级口译笔试真题完整版(含答案)_英语考试_外语学习_教育专区。2010年3月中级口译第一阶段笔试真题答案今日推荐 50份文档 2014...

2011年3月中级口译笔试真题完整版(含答案)

2011年3月中级口译笔试真题完整版(含答案)_英语考试_外语学习_教育专区。2011年3月中级口译第一阶段笔试真题答案裕德教育口译[www.yude.org/kouyi] 网络资料下载...

09年3月上海中级口译真题(附答案)

09年3月上海中级口译真题(附答案)_英语考试_外语学习_教育专区。自我整理09年3月上海中级口译真题 Part A: Spot Dictation Directions: In this part of the tes...

2007年9月上海中级口译笔试真题及答案及听力原文

2007年9月上海中级口译笔试真题答案及听力原文_从业资格考试_资格考试/认证_教育...course activities, and write __ assignments __ (3) The word 'Supported'...

2014年3月中级口译考试笔试真题及听力原文及答案

2014年3月中级口译考试笔试真题及听力原文及答案_英语考试_外语学习_教育专区。2014 年 3 月中级口译笔试考试真题 SECTION 1: LISTENING TEST (45 minutes) Part ...

2013年3月上海中级口译考试翻译真题及答案解析汇总

2013年3月上海中级口译考试翻译真题答案解析汇总_公务员考试_资格考试/认证_教育专区。2013 年 3 月上海中级口译考试翻译真题答案解析汇总 【原文】 朝气蓬勃,充...

中级口译-2005年3月真题及答案

57页 免费 2007年3月中级口译真题+答... 27页 免费如要投诉违规内容,请到百度文库投诉中心;如要提出功能问题或意见建议,请点击此处进行反馈。 ...

2008年3月上海中级口译真题

2008 年 3 月上海中级口译真题 上海英语中级口译证书第一阶段考试 (TEST BOOK) SECTION 1: LISTENING TEST (45 minutes) Part A: Spot Dictation Direction: In...

04年3月英语中级口译考试真题及答案

04年3月英语中级口译考试真题及答案_英语学习_外语学习_教育专区。SECTION 1: ...2007年9月中级口译真题及... 14页 1下载券 2010年3月+2010年9月+20... ...

2000年3月中级口译全真题参考答案

haozimouse121贡献于2010-07-24 0.0分 (0人评价)暂无用户评价 我要评价 ...2000年3月中级口译全真题参考答案2000年3月中级口译全真题参考答案隐藏>> 2000 ...